Jan Cobbaert

.
JAN COBBAERT > WANDELING > OVERZICHTSTENTOONSTELLING 1950-1995 

.

 

U bent van harte welkom op een bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Jan Cobbaert ‘Wandeling’. De geselecteerde werken geven een inzicht in de stijlevolutie van deze Leuvense kunstenaar en nemen de bezoeker mee langs werk geselecteerd uit de periode van 1950 tot 1995.

Op 24 juni 1909 wordt Jan Cobbaert geboren in Heverlee uit het welstellend huwelijk van Louis Cobbaert en Amelia Baumans. Op zeer jonge leeftijd volgt hij les aan de academie van Leuven. Zijn vastberadenheid om schilder te worden, wekt het ongenoegen van zijn vader die had gehoopt dat zijn zoon carrière zou maken in zijn luxe-schoenzaak te Brussel.

Jan Cobbaert studeert kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven en vervolgens archeologie en kunstgeschiedenis in Brussel waar belangrijke personaliteiten uit het kunstmilieu doceren en een diepe indruk op hem nalaten. Na zijn studies krijgt Cobbaert uiteindelijk toelating van zijn ouders om te schilderen. Zijn doorzettingsvermogen wordt dan ook beloond met de Gouden Medaille van Leuven (1935), de Gouden medaille van de Belgische Staat en de Grote Prijs van Rome voor Schilderkunst (1937).

Jan Cobbaert en Galerie Dessers zijn sinds 1978 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de jarenlange samenwerking als exclusieve en na zijn dood als testamentaire verdeler, kon galerie Dessers een bescheiden bijdrage leveren aan de erkenning van een kunstenaar die aanvankelijk slechts door een minderheid werd aanvaard. Zelfs meer dan twintig jaar na zijn overlijden blijft de belangstelling voor zijn werk groot. Zijn directe beeldtaal die voortvloeit uit een rijkdom aan gevoeligheid en menselijkheid blijft treffen.

> klik hier voor een interview met Jan Cobbaert 

.

.

JAN COBBAERT > 26.05.18 < 15.07.18 > HASSELT   I VRIJ TE BEZICHTIGEN OP ZATERDAG I ZONDAG I MAANDAG VAN 11<18 u

.