Jan Desmarets

Barack Obama kreeg tijdens zijn bezoek aan Waregem een werk van Jan Desmarets (1961 Ieper) overhandigd. Het is niet de eerste keer dat deze beeldhouwer gevraagd wordt. In 2003 kreeg hij opdracht van de toenmalige premier Verhofstadt om het huwelijkscadeau voor Prins Laurent en Prinses Claire te maken.

Desmarets is een rebel in hart en nieren , maar dan in positieve zin. Zijn uitbundigheid en oprechtheid geven hem de kracht en vitaliteit die ook in zijn sculpturen te vinden is. De beelden van Jan Desmarets leven. Zelfs een staande hond beweegt. Jan is in staat om de bewegingen in brons op een zeer eigen wijze vast te leggen.

De vormen van mensen en dieren die hij vereeuwigt worden gereduceerd tot de essentie. Hij bereikt deze oervormen door details niet uit te werken, zelfs delen van het beeld helemaal weg te laten en zich op de hoofdzaken van de vorm te concentreren. Het resultaat is een ‘snapshot’ in brons ; een gestolde beweging. Door het uitgepuurde steunpunt, lijken zijn beelden te zweven. Alle overbodige details vallen weg, waardoor zijn figuren met een boeiende kracht en een vloeiende beweging hun ruimte innemen.

Hasselt

  • permanente collectie