Cobra is een kort en simpel verhaal dat amper drie jaar duurt. In 1948 wordt Cobra gesticht in Parijs om in 1951 in Denemarken ontbonden te worden. Anderzijds is Cobra ook een zeer lang en complex verhaal. De reden hiervoor is dat Cobra, de belangrijkste Europese kunstrichting na 1945, absoluut niet ophoudt te bestaan. Na de ontbinding kennen de oorspronkelijke leden een parallelle maar individuele ontwikkeling en zijn ze een inspiratiebron voor talloze kunstenaars. De passie en persoonlijke waardering voor de spontane en pure kunst van de Cobraïsten, ligt ondermeer aan de basis van de oprichting van Galerie Dessers in 1978 en loopt al  40 jaar als een rode draad doorheen het tentoonstellingsaanbod. COBRA & beyond is een vervolg op de tentoonstelling Cobra,books & suites  die eind 2015 werd georganiseerd.

 


VAN HARTE WELKOM IN HASSELT & LEUVEN TOT 10.01.2018

.

 


 

HASSELT first floor MAURICE WYCKAERT
solo-tentoonstelling van één van de boegbeelden van de Belgische avant-garde. Maurice Wyckaert (°1923, Brussel) was bevriend met kunstenaars die de kortstondige Cobra-beweging gestalte gaven. Dit leverde uitbundig geschilderde doeken op waarin de schilder een wereld toont die constant in wording is.

 

 

HASSELT groundfloor JAN COBBAERT
alhoewel Jan Cobbaert (°1909, Heverlee) nooit deel uitmaakte van Cobra, voelde hij instinctief een grote verwantschap met deze expressieve beeldtaal. Dit resulteerde in kleurrijke en buitengewoon energieke doeken in heftige kleuren met sterk ingedeelde vlakken.

 

 

LEUVEN inside ALECHINSKY
solo-tentoonstelling met een selectie grafisch werk van de laatste nog levende Cobra-kunstenaar. In het werk van Alechinsky (°1927, Brussel) volg je zijn hand als in een performance: intuïtief en trefzeker stuurt die de fantasie en roept zo het volgende beeld alweer op.

 

 

LEUVEN windows KAREL APPEL
Karel Appel (°1921, Amsterdam) wordt gezien als één van de belangrijkste boegbeelden van de Cobra-beweging en bleef zijn verdere leven lang trouw aan de uitgagspunten van de revolutionaire groep waarvan hij één van de oprichters was.

 

 

GALERIE DESSERS LEUVEN

Naamsestraat 11 & 13

B-3000 Leuven

+32 16228727

openingsuren : woe – don – vrij – zat : 11 < 18 uur

GALERIE DESSERS HASSELT

Leopoldplein 9

B-3500 Hasselt

+32 11226010

openingsuren : don – vrij – zat : 11 < 18 uur & zondag : 15 < 19 uur