PARIS S’EVEILLE – 8.12.18 < 20.01.19 - HASSELT

 

In het kader van het veertigjarig bestaan, brengt Galerie Dessers in de laatste tentoonstelling van 2018 hulde aan Jan Dessers. Als kunstcriticus was hij een gepassioneerd kunstverzamelaar met een voorliefde voor de Parijse school. In 1978 was hij de drijvende kracht achter schoondochter Janine Dessers om een kunstgalerie in Hasselt te openen. Zijn passie, kennis en relaties in Parijs waren in de beginjaren bepalend voor de werking van de galerie.

Wie nu door de straten van Montmartre loopt, ziet de grote atelierramen op het noorden. Ze herinneren aan de tijd dat Parijs de onbetwiste kunsthoofdstad van de wereld was. Als een magneet trok de stad kunstenaars en verzamelaars van over de hele wereld aan. Parijs had de mooiste musea, de beste opleidingen, de grootste kunsthandelaars en vooral de inspirerendste kunstenaarsscène. Een kunstenaar met ambitie trok in de twintigste eeuw naar Parijs waar hij – geïnspireerd door de stad – werkte aan de kunst van morgen.

De tentoonstelling PARIS S’EVEILLE  toont werk van Marc Chagall, René Magritte, Jean-Michel Folon, Bram van Velde en Joan Miró. Zij trokken naar Parijs zonder te beseffen dat ze daar kunstgeschiedenis zouden schrijven.

.

THE ART OF GIVING 

Naar aanleiding van de eindejaarsperiode toont galerie Dessers parallel met de tentoonstelling PARIS S’EVEILLE op de benedenverdieping geselecteerd werk van diverse kunstenaars waaronder Alechinsky, Frank Slabbinck, Roger Raveel en Jan Cobbaert in een prijsklasse van €375 < €1050.

 

Van harte welkom van 8 december 2018 tot 20 januari 2019 in Hasselt op  zaterdag & zondag van 11<18 uur.

 

Joan Miró – Luge des amants II – lithografie op 100 ex. – 1981 – 90.5 x 118 cm

 

JOAN MIRO (Barcelona, 20 april 1893 – Palma de Mallorca, 25 december 1983) verhuisde in 1920 van Barcelona naar Parijs waar hij lessen nam aan de Académie de la Grande Chaumière. In Parijs sloot Miró vriendschappen met Picasso, Max Ernst, Hans Arp en Magritte . Hij vond er zijn beeldtaal : vormen, hoe vervreemdend ook, die altijd refereren aan de realiteit, of aan de realiteit zoals die bestaat tijdens het dromen. Miró wordt algemeen beschouwd als de derde grote Spaanse kunstenaar van de voorbije 100 jaar, na zijn tijd- en leeftijdsgenoten Picasso en Dali.

 

 

 

 

 

 

 

MARC CHAGALL (Vitebsk, 7 juli 1887 – Saint-Paul-de-Vence, 28 maart 1985) werd geboren als Movsja Zacharovitsj Sjagal in het deel van het Keizerrijk Rusland dat tegenwoordig Wit-Rusland is. Later verdraaide hij zijn naam naar het – meer Franse – Marc Chagall. Hij was de zoon van een eenvoudige haringhandelaar en de oudste van negen kinderen. In 1910 verhuisde Chagall naar Parijs. Na anderhalf jaar door te hebben gebracht in kamers in Montparnasse verhuisde hij naar La Ruche een wijk aan de rand van de stad waar de kunstenaars woonden. Hij raakte bevriend met een aantal avant-gardistische dichters en kunstenaars en verwierf wereldwijde faam als colorist met een geheel eigen stijl.

 

Marc Chagall – Femme au boquet – lithografie uit 1967 – genummerd op 150 ex. en getekend door de kunstenaar – 90/75 cm

 

 

 

 

 

Jean-Michel Folon – Arbre – handgemaakte keramiek op 30 ex – ø 47 cm -€ 1600

 

 

Toen JEAN-MICHEL FOLON (Ukkel, 1 maart 1934 – Monaco, 20 oktober 2005) in 1955 zijn studies architectuur en zijn geboortestad Brussel achterliet, vestigde hij zich in een tuinpaviljoen in Bougival (Parijs), waar hij zich gedurende vijf jaar volledig op het tekenen toelegde. Begin jaren zestig begon hij in zijn omgeving zijn eerste tekeningen te tonen, maar in Frankrijk was er aanvankelijk heel weinig interesse in zijn kunst. Hij stuurde daarom zijn tekeningen naar een aantal magazines in New York die ze meteen als cover-ontwerp gebruikten. Pas in 1964 had Folon zijn eerste tentoonstelling in Parijs. Folon woonde in Parijs op de ‘Blue Shadow’, een woonboot op de Seine.

 

 

 

 

 

RENE MAGRITTE (Lessen, 21 november1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) kreeg op zijn twaalfde zijn eerste schilderlessen. Tot zijn eerste werken behoorden landschappen van de Samber, waarin zijn moeder in 1912 zelfmoord had gepleegd. In 1927 verhuisde Magritte naar Parijs, waar hij deelnam aan de activiteiten van de surrealisten en bevriend raakte met André Breton. In 2017 brachten 600000 mensen een bezoek aan  Magritte, La trahison des images in het Centre Pompidou te Parijs en was de op vijf na drukst bezochte monografische tentoonstelling in het Centre Pompidou.

 

René Magritte – uit de reeks Le Lien de Paille – ets & aquatint op Japon Nacré – getekend en genummerd op 150 ex. – (15,6 x 10 ,6 cm afmetingen ets – 30 x 40 cm ingelijst)

 

 

 

 

 

BRAM VAN VELDE  (Zoeterwoude-Rijndijk, 19 oktober 1895 – Grimaud, Frankrijk, 28 december 1981) werd geboren in een arm gezin. Wanneer hij dertien jaar is laat zijn vader zijn familie in de steek, wat op hem een diepe indruk maakt. In 1924 vertrekt hij samen met zijn broer Geer (Gerard) naar Parijs. Parijs is Van Veldes grote leerschool, waar zijn schilderscarrière steeds meer vorm krijgt. Hij is één van die kunstenaars die pas op latere leeftijd erkenning kreeg. Die doorbraak kwam deels omdat zijn vriend en auteur Samuel Beckett veel over hem schreef met als gevolg dat van Velde wereldwijd werd geëxposeerd. Pierre Alechinsky zag van Velde als een inspirerende meester op het vlak van de lithografie en heeft één van de grootste privé-collecties van deze kunstenaar.

 

Bram van Velde – z.t. – lithografie 1974 – 120/85 cm – €1800 (prijs&afmetingen incl. lijst)