Antonio Saura

 

Autodidact kunstenaar Antonio Saura, geboren in 1930 te Huesca, Spanje, is één van de belangrijkste Spaanse kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. De kunstenaar, die schilderijen, grafiek en beeldhouwkunst heeft gemaakt, is in 1998 overleden te Cuenca.

Saura begon op zijn zeventiende met schilderen en tekende toen veelal kleurrijke surreële, droomlandschappen. In 1952 bezocht hij Parijs en leerde daar de Franse surrealisten kennen, waaronder Benjamin Péret. Saura is kortstondig lid geweest van de Franse surrealistische beweging en heeft met hen geëxposeerd.

Sinds 1956 heeft Saura veel expressieve figuratieve werken gemaakt, die beschouwd worden als de belangrijkste werken uit zijn oeuvre. Vrouwenfiguren, naakten, koppen, zelfportretten en kruisingen zijn elementen die vaak zijn verbeeld.

In 1967 verhuisde Saura voor een periode naar Parijs. De onderwerpen van zijn werk werden vanaf dit moment gevarieerder en hij gebruikte meer zwart- en grijstinten en bruinrood. Ook heeft hij zich destijds veel bezig gehouden met het ontwerpen van theaterdecors voor toneel, ballet en opera en het schrijven van stukken.

Saura heeft verschillende prijzen voor zijn oeuvre ontvangen, waaronder de Guggenheim Prijs, de Spaanse staatsprijs voor beeldende kunst en de Grote Kunstprijs van de gemeente Parijs. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van belangrijke musea wereldwijd, waaronder het Guggenheim Museum in New York en het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

  • LEGENDS & REBELS - HASSELT