MENU MENU

Denise Richardt

°1972 BERLIJN

 

Tien jaar geleden zag ik in een vooraanstaande Duitse galerie voor het eerst landschappen van Denise Richardt. De gelaagdheid in haar werk bleef me bij dus vloog ik in oktober 2018 naar Berlijn voor een atelierbezoek. Ik maakte kennis met een bescheiden, timide vrouw die op het eerste zicht een schril contrast vormde met de krachtige landschappen aan de muur. Tot ze over haar landschappen vertelde waarmee ze onlosmakelijk en diepgaand verbonden bleek. 

Denise Richardt laat zich niet enkel inspireren door de geometrische vormen of structuren in het landschap. De natuur is voor haar een spiegel van subjectiviteit en identiteit. Het topografische landschap onderbouwt een thematiek die vorm krijgt door los te komen van de objectiviteit van de waarneming. Ze bestudeert intensief de eigenaardigheden van de natuur die met lijnen, vorm en kleur getransformeerd worden tot de expressie van haar ‘zijn’. De handeling van het schilderen op zich, het abstraheren van wat waarneembaar is, leidt tot een samenspel van motief en abstractie en resulteert in een onbereikbare realiteit. 

Nature is a temple, komt uit Correspondences, de Engelse vertaling van een gedicht van Baudelaire dat refereert naar de relatie tussen kunst en realiteit en naadloos aansluit bij de thematiek van Denise Richardt. De aanvang van het gedicht werd de titel van haar eerste solotentoonstelling in België. 

Katrien Dessers