François du Plessis

Wat als je boeken zou zagen en plooien tot ze in elkaar verstrengeld zijn?, dacht François du Plessis (1961) toen hij op een markt een boek in zijn hand hield. Al langer maakte hij assemblages met gerecycleerd materiaal. Schilderen lag hem niet. Hij hield meer van het fysieke aspect van het assembleren van bestaande objecten.

Dat het resultaat in sommige van zijn papierobjecten doet denken aan de doorsnede van een boomstam, is toeval. Dat het kleurgebruik zijn Zuid-Afrikaanse roots blootlegt, is minder toevallig. Bewust gaat de kunstenaar op zoek naar uniek boekbindmateriaal waar een intense kleur of een simpel boeklint een meerwaarde heeft en waar de titel op de cover alleen maar inspireert. Do Androids Dream of Electric Sheep? is zo’n boek dat verdween in een installatie van du Plessis om daar een tweede leven te krijgen.

Nooit heeft du Plessis een resultaat voor ogen. Hij laat zich meevoeren door papier zonder een vooropgesteld plan. Ideeën vertakken zich in het onderbewuste zonder dat de ratio de bovenhand neemt. De persoonlijke verhalen die hij vormgeeft ontstaan intuïtief vanuit een emotie en kracht die naar de essentie van organische vormgeving leidt.

Net als een boek, is een boekobject van du Plessis prikkelend en rustgevend tegelijkertijd. De kunstenaar weet zich verrassend gevarieerd en poëtisch uit te drukken waardoor het boek als basismateriaal tijdloos en universeel blijft, al is het in een verhulde, uitgepuurde vorm.