MENU MENU

Els Lesage

°1979 ROESELARE

Els Lesage verzamelt voorwerpen zonder belang te hechten aan esthetiek of waarde, maar omwille van het gevoel dat ze bij haar oproepen. De associatie met persoonlijke herinneringen vormen hierin de rode draad. Zo vond ze een oud boek in de Kringwinkel met kamerplanten als stille getuigen. Of ze laat zich inspireren door behangpapier waarin het bloemenmotief naar de achtergrond verdwijnt, centraal komt te staan of zelfs vervaagt waardoor een zinderende ongrijpbaarheid ontstaat. Door dit alles vast te leggen in een verstild, universeel beeld, creëert ze een sfeer waarin ieder van ons de tijd vindt om even tijdloos te zijn.

 

In verlaten kamers, maar ook in persoonlijk sferen verzamelt ze zwemen van wat ooit was. Zo vertrok ze bijvoorbeeld van sporen in het huis van haar grootmoeder. Ze fotografeerde er op ooghoogte van een kind en produceerde zo nieuwe herinneringen. De huid is in de beeldtenissen verdwenen. De persoon werd onherkenbaar.
Het verhaal van de vergankelijkheid en de vervagende herinnering wordt leesbaar door de zuivere lijnvoering die Lesage hanteert. Met frisse kleurvlakken benadrukt ze de inhoudelijke en vormelijke fragiliteit. Die grafische aanpak zorgt er voor dat, net als bij een herinnering, de vlakken even blijven hangen wanneer je met je ogen knippert.

tekst Catalogus Watou 2018

 

.

.