François du Plessis

° 1961 HARARE ZIMBABWE

François du Plessis werd geboren in Harare en groeide op in Zuid-Afrika. Dat sommige papierobjecten doen denken aan de doorsnede van een boomstam, is toeval. Dat het kleurgebruik zijn roots blootlegt, is minder toevallig. Bewust gaat de kunstenaar op zoek naar uniek boekbindmateriaal waar een intense kleur of een simpel boeklint een meerwaarde heeft en waar de titel op de cover alleen maar inspireert. On Earth We’re Briefly Gorgeous is zo’n boek dat een tweede leven kreeg in een installatie van du Plessis.

Nooit heeft du Plessis een resultaat voor ogen. Hij laat zich meevoeren door papier zonder een vooropgesteld plan. Ideeën vertakken zich in het onderbewuste zonder dat de ratio de bovenhand neemt. De persoonlijke verhalen die hij vormgeeft ontstaan intuïtief vanuit een emotie en kracht die naar de essentie van organische vormgeving leidt.

Net als een boek, is een boekobject van du Plessis prikkelend en rustgevend tegelijkertijd. De kunstenaar weet zich verrassend gevarieerd en poëtisch uit te drukken waardoor het boek als basismateriaal tijdloos en universeel blijft, al is het in een verhulde, uitgepuurde vorm.

Katrien Dessers