MENU MENU

François du Plessis

° 1961 HARARE ZIMBABWE

Vroeger was het heel gewoon dat boeken op de zijkanten van de pagina een mooi gekleurd laagje kregen. Niet enkel uit esthetische overwegingen, maar vooral ook puur functioneel. Het boek werd zo tegen stof en licht beschermd. Denk maar aan de met bladgoud belegde misboekjes.

François du Plessis plooit, zaagt en assembleert boeken tot objecten die doen denken aan de doorsnede van een boomstam waardoor oorsprong en resultaat gelinkt worden.  Bewust gaat de kunstenaar ook op zoek naar unieke boeken waar de gekleurde paginarand of een simpel boeklint een meerwaarde heeft en waar de titel op de cover alleen maar inspireert. Het kleurgebruik legt zijn Zuid-Afrikaanse roots bloot. Ideeën vertakken zich in het onderbewuste zonder dat de ratio de bovenhand neemt. Het narratieve ligt in de vorm die intuïtief en organisch groeit uit emotie en kracht.

Net als een boek, is een boekobject van du Plessis prikkelend en rustgevend tegelijkertijd. De kunstenaar weet zich verrassend gevarieerd en poëtisch uit te drukken waardoor het boek als basismateriaal tijdloos en universeel blijft, al is het in een verhulde, uitgepuurde vorm.

Katrien Dessers