Jan Cobbaert

.

Op 24 juni 1909 wordt Jan Cobbaert geboren in Heverlee uit het welstellend huwelijk van Louis Cobbaert en Amelia Baumans. Op zeer jonge leeftijd volgt hij les aan de academie van Leuven. Zijn vastberadenheid om schilder te worden, wekt het ongenoegen van zijn vader die had gehoopt dat zijn zoon carrière zou maken in zijn luxe-schoenzaak te Brussel.

Jan Cobbaert studeert kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven en vervolgens archeologie en kunstgeschiedenis in Brussel waar belangrijke personaliteiten uit het kunstmilieu doceren en een diepe indruk op hem nalaten. Na zijn studies krijgt Cobbaert uiteindelijk toelating van zijn ouders om te schilderen. Zijn doorzettingsvermogen wordt dan ook beloond met de Gouden Medaille van Leuven (1935), de Gouden medaille van de Belgische Staat en de Grote Prijs van Rome voor Schilderkunst (1937).

Jan Cobbaert en Galerie Dessers zijn sinds 1978 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de jarenlange samenwerking als exclusieve en – na zijn dood –  als testamentaire verdeler, kon galerie Dessers een bescheiden bijdrage leveren aan de erkenning van een kunstenaar die aanvankelijk slechts door een minderheid werd aanvaard.

> interview met Jan Cobbaert 

.

.

.

 

  • REBELS & LEGENDS - HASSELT