Pierre Alechinsky

.

.

PLATES & STONES 27.10 < 25.11.2018 HASSELT

.
.
.

Pierre Alechinsky heeft de belangrijke Praemium Imperiale gewonnen. De Praemium Imperiale wordt elk jaar uitgereikt door The Japan Art Association en bekroont belangrijke namen uit de schilder- en beeldhouwkunst, architectuur, muziek en de film- of theaterwereld. De prijs die sinds 1988 wordt uitgereikt, wordt wel eens de ‘Nobelprijs van de kunsten’ genoemd. De laureaten ontvangen elk een slordige € 117 000. De ceremonie in Tokyo vond plaats op 23 oktober. Alechinsky is de eerste Belg die de prijs wint dankzij zijn invloedrijke, abstract-expressionistische schilderkunst en zijn rol in de CoBrA-kunstbeweging in het midden van de vorige eeuw. Alechinsky’s werken maken deel uit van de collecties van de grootste musea ter wereld zoals Tate en het MoMa. Daarnaast beschikken de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten over een 200-tal werken die eind 2019 zullen getoond worden in een overzichtstentoonstelling.

Pierre Alechinsky, geboren in Brussel in 1927, is één van de belangrijkste nog levende kunstenaars. Hij is een rasechte graficus waardoor de belangrijkste musea ter wereld zijn grafisch werk graag opnemen in hun collecties en zo een idee geven van de essentiële rol van de drukkunst in het leven van een man die rechts schrijft en links schildert. Galerie Dessers organiseerde een eerste tentoonstelling van Alechinsky in 1978 en heeft de voorbije veertig jaar zijn werk onafgebroken vertegenwoordigd.

Van 27 oktober tot en met 25 november organiseert Galerie Dessers in Hasselt  PLATES & STONES, een tentoonstelling met grafisch werk uit de periode van 1955 – 2010. U bent van harte welkom op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.