Rolina Nell

°1968 NOORDOOSTPOLDER

 

Maandag Wasdag is een reeks over kleding als expressie van identiteit. Hoe de pioniers in de Noordoostpolder zich vasthielden aan hun traditionele klederdracht alsof ze zo beter bestand waren tegen de aanpassing aan een nieuwe, vreemde omgeving.

Rolina Nell leefde en werkte een aantal maanden in Leipzig en raakte ook daar geïnspireerd door de kledingstijl van de voormalige DDR. Het stof, de snit, de motieven, de knoopjes, de kousen. Het zijn de details die de aandacht trekken waardoor er een afstandelijkheid ontstaat die ervoor zorgt dat de toeschouwer onweerstaanbaar en fysiek betrokken raakt.

Het lijkt alsof de vrouwen en meisjes uit hun omgeving worden geknipt om ze dan verstild en bijna transparant op linnen weer te geven. De achtergrond roept een gevoel van verlatenheid op. Rolina Nell zoomt in op een houding of een beweging waardoor het hoofd net buiten het doek valt. Of we zien alleen een rug. Het is de pose die de onderliggende emotie weergeeft.

Zo ontstaat het beeld van een realiteit die vlucht in een nieuwe werkelijkheid. De dualiteit tussen identiteit en afwezigheid, is de onderstroom die ervoor zorgt dat de kijker nieuwsgierig wordt gemaakt en het beeld niet achteloos aan zich voorbij zal laten gaan. Het oeuvre van Rolina Nell baadt in een sfeer van melancholie en gevoeligheid die men ervaart door lang en intens te kijken naar beelden die langzaam of nooit hun geheim blootgeven.

 

Katrien Dessers