Maurice Wyckaert

 

Reeds bij leven behoorde Maurice WYCKAERT (°1923 Brussel) tot het kruim van de Belgische moderne schilderkunst. Zijn typische, herkenbare werken vonden hun weg in quasi alle musea en zeldzaam zijn de grote collecties waar een belangrijk werk van Wyckaert ontbreekt.
Maurice Wyckaert heeft schilderijen en gouaches gemaakt op verschillende locaties : van zuidelijk Frankrijk met Albi en Bedoin, over Toscane en Albisola tot de Vlaamse Ardennen met Nukerke en Ellezelles. Steeds waren er gemeenschappelijke noemers : het zicht op een bergrug, een landschap versneden door akkerbouw of bossen, een eindeloze wolkenpartij en tenslotte, het meest belangrijke, héél véél licht. Het unieke aan Wyckaert is dat hij zich als het ware in de wolken verheft en zijn landschap vanuit een vogelperspectief bekijkt. Zijn werk wint daardoor enorm aan ruimte en plastische kracht.

Maurice Wyckaert overleed in 1996. In 2000 kreeg hij een overzichtstentoonstelling in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende.

Na Jules Schmalzigaug, Ferdinand Schirren, Marc Mendelson, Lismonde en Walter Leblanc, eren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met de retrospectieve van Maurice Wyckaert (1923-1996) nog één van de belangrijkste figuren van de naoorlogse kunst in België. Een eerbetoon aan Maurice Wyckaert. Nog tot 24 maart te bezoeken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

> klik hier voor meer info over de retrospectieve ‘Inner Landscapes’ van Maurice Wyckaert in de Koninklijke musea voor Schone Kunsten