SURREAL? – 22.09 < 21.10.18 - LEUVEN

.

.

 

PANAMARENKO – KATARZYNA & MARCIN OWCZAREK – ERLEND MIKAEL SAEVERUD

.

Hoe onwerkelijk is het universum van Panamarenko? Halen de surrealistische beelden van Katarzyna and Marcin Owczarek ons oerinstinct naar boven? En hoe realistisch zijn de poorten naar de parallelle wereld van Erlend Mikael Sæverud?

De tentoonstelling _____SURREAL?_____ verkent de oneindige mogelijkheden van de menselijke verbeelding, op zoek naar een verbinding tussen de realiteit en iets meer. Van harte welkom van 22 september tot 21 oktober in Leuven op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11<18 uur _______

.

.

.

 

.

 

Veertig jaar lang heeft PANAMARENKO (1940) getracht op eigen kracht het luchtruim en de diepzee te veroveren. Het is hem nooit gelukt. De eeuwige droom van de mens om het luchtruim en de ruimte daarbuiten te veroveren heeft hem altijd al in zijn greep gehouden. Zijn zoektocht heeft een omvangrijke collectie bizarre, poëtische tuigen opgeleverd. Op de ontwerptekeningen geeft hij uitleg over de achterliggende principes. Zoals bij alles wat de kunstenaar doet, is de vraag in hoeverre hij zelf gelooft in wat hij zegt en doet. Feit is wel dat het eindresultaat sierlijk en poëtisch oogt. Ondanks het (pseudo)wetenschappelijke karakter van Panamarenko’s werk blijft het een product van een man die verduiveld goed met de tekenpen overweg kan.

 

 

 

 

 

 

.

 

.

My Heart is an animal van KATARZYNA (1983) & MARCIN (1985) OWCZAREK is een kunstfotografieproject waar de verbondenheid tussen mens, dier en natuur centraal staat. Met poëtische, surrealistische beelden wil het Poolse kunstenaarskoppel benadrukken dat de mens vaak vergeet hoezeer hij verbonden is met het dier, hoezeer de mens de verbinding met de natuur grotendeels verbroken heeft. Door in hun beeldtaal menselijke, dierlijke en natuurelementen te verbinden, ontstaat een symbolische connotatie die verwijst naar onze oerinstincten. Instincten die universeel, tijdloos en elementair zijn om de wereld rondom ons op de meest pure manier te observeren. Elk beeld spreekt voor zich. De gelaagdheid laat de toeschouwer toe om een eigen interpretatie te geven aan wat hij ziet. Zo worden de oneindige mogelijkheden van de menselijke verbeelding verkend en ontstaat een verbinding tussen wat we weten, denken en voelen.

.

Katarzyna & Marcin Owczarek

.

The Potato Lovers – edition of 10 – 60/90 cm – € 2200

.

.

.

.

 

 

De Noor ERLEND MIKAEL SAEVERUD (1975) haalt met de lens zijn universum naar de straat. Geïnspireerd door sciencefiction, surrealisme en film noir creëert hij een onwerkelijke wereld waarin een straat in een stad een nieuw verhaal vertelt. De dag wordt nacht en zwarte poorten onthullen een parallelle wereld. Hier kan je alleen ‘alleen’ binnenlopen, gebruik makend van je authenticiteit en verbeeldingskracht.

.

 

.

Saint M – 80/80cm – € 1570 (incl. inlijsting museumglas)